Zdrowe śniadanie to podstawa!

Powszechnie wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. 
Jeśli chcesz mieć piękną sylwetkę - nie wolno Ci o nim zapominać! 
Jego głównym zadaniem jest dostarczenie do organizmu potrzebnej dawki energii i przyspieszenie przemiany materii. Jego brak może skutkować uczuciem senności, obniżeniem sprawności umysłowej i odporności organizmu, a także uniemożliwia przyrost mięśni przez co Twoje treningi będą nieefektywne.
Śniadanie powinno zostać spożyte w ciągu godziny od przebudzenia, pokrywać w granicach 25-30% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, a przy tym być lekkostrawne. Dlatego właśnie nie możesz zjeść „czegokolwiek”.

Mamy dla Ciebie kilka śniadaniowych propozycji, które nie tylko smacznie wyglądają, świetnie smakują, ale przede wszystkim zaspokajają głód na długi czas.

Koktajl z jagód i czarnych porzeczek
www.zajadam.pl

Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 50 g czarnych porzeczek,
- 50 g jagód,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- 30 g płatków owsianych.
Owoce z jogurtem miksujemy w blenderze do otrzymania jednolitej masy, dosypujemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gotowy koktajl przyozdabiamy listkiem mięty.




Koktajl czekoladowy
www.zabawyzesmakiem.pl

Składniki:
- 250 ml mleka 0,5%,
- 1 banan,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżki kakao.
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze do otrzymania gładkiej masy. Koktajl możemy ozdobić listkiem mięty, jak w przypadku koktajlu z jagód i porzeczek.


Placki owsiane z owocami

Składniki (3-4 sztuki):
www.lepszysmak.wordpress.com
- 2 łyżki otrębów żytnich,
- 3 łyżki otrębów pszennych,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżki jogurty greckiego,
- 6-8 truskawek,
- garstka borówek.

Łączymy jajko, płatki owsiane i jogurt, dokładnie mieszając. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego. Nakładamy masę na patelnię łyżką. Gdy na masie pokażą się bąbelki, przekładamy placki na drugą stronę (ok.2-3 min. na stronę). Myjemy owoce i kroimy truskawki. Gotowe placki możemy także posypać łyżeczką cukru pudru.

Gofry

www.prettybaked.pl
Składniki (porcja na 2-3 osoby):
- 1,5 szklanki mąki razowej,
- 1,5 szklanki mleka 0,5% tłuszczu,
- łyżka otrębów,
- łyżka siemienia lnianego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki ksylotilu,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- owoce do wyboru (truskawki, maliny,borówki).

Łączymy składniki (oprócz jajek!) i miksujemy na gładką masę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy, a z białek ubijamy pianę. Białka dodajemy do całości i lekko mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem kokosowym. Gotową masę wylewamy na gofrownicę. Na gofry nakładamy owoce. 


Jajecznica z papryką, pomidorkami i szczypiorkiem


Składniki:
www.lepszysmak.wordpress.com/
- 2 jajka
- 1/4 średniej papryki czerwonej 
- 1/4 średniej papryki żółtej
- 5-6 pomidorków koktajlowych 
- kromka chleba pełnoziarnistego
- szczypiorek 
- szczypta soli

Na patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Poddusić 1-2 min. na małym ogniu, wbić jajka i pokrojone pomidorki. Całość wymieszać i zdjąć z ognia, gdy jajecznica będzie gotowa. Na koniec posypać szczypiorkiem i podać z kromką pieczywa pełnoziarnistego. 

Musli wielozbożowe z jogurtem naturalnym i owocami

www.chatkazprzepisami.pl
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki musli,
- łyżeczka otrębów pszennych,
- maliny, truskawki lub borówki.

Łączymy wszystkie składniki tworząc kolejne warstwy: jogurtu naturalnego, musli i owoców. Dodajemy łyżeczkę otrębów i gotowe!


Kasza jaglana z gruszką, białym serem i żurawiną

Składniki:
www.damating.wordpress.com
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1 średnia gruszka
- 50 g sera twarogowego chudego
- łyżka suszonej żurawiny
- płaska łyżeczka masła
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- cynamon, skórka cytrynowa

Kaszę gotować ok.10 minut w małej ilości wody, na słabym ogniu. Dodać szczyptę soli. Pokrojoną w kostkę gruszkę wrzucić z żurawiną do drugiego garnka i poddusić w 3-4 łyżkach wody. Kilka kawałków gruszki skropić sokiem z cytryny i odłożyć do dekoracji. Ugotowaną kaszę przełożyć do garnka z gruszką i żurawiną. Dodać przyprawy, masło i gotować jeszcze 2 minuty, przez cały czas mieszając. Przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy. Całość przełożyć do miseczki, dołożyć rozdrobniony ser twarogowy. Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej cząstki gruszki.

Kanapki z sałatą, ogórkiem, jajkiem na twardo i szczypiorkiem

www.alwaysfit.pl

Składniki:
- bułka grahamka,
- sałata,
- ogórek,
- jajko,
- szczypiorek.

Dokładnie umyć sałatę, obrać i pokroić ogórka w cienkie plasterki, ugotować jajko na twardo.





Kanapki z łososiem, rzodkiewką i sałatą frisee 

www.idealbalance.pl
Składniki:
- 2 kromki chleba żytniego razowego
- 50 g łososia wędzonego na gorąco lub pieczonego
- 2 średnie rzodkiewki
- sałata frisee lub lodowa

Kromki chleba smarujemy olejem kokosowym, kładziemy sałatę i kroimi rzodkiewkę w plasterki. Wielkość plastrów łososia według gustu.


Zielone smoothie


www.blog-kulinarny.eu

Składniki:
- 2 banany
– 1 pomarańcza (słodka)
– 2 garści roszponki
– 200 ml białej lub zielonej herbaty (może być aromatyzowana)
– listki mięty lub melisy do dekoracji

Łączymy wszystkie składniki i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Herbata musi być ostudzona. Smak powinien być wystarczająco słodki, jednak jeśli chcemy, możemy dodać
ksylitolu lub miodu.