Rano słyszysz
budzik, ledwo otwierasz oczy i wiesz, że pora wstawać... Szykujesz się do
wyjścia i zaczynasz przygotowywać śniadanie. A do niego - mocna kawa lub
ulubiona herbata. To zdecydowanie wymaga zmiany!
Wyrób w sobie
nowy nawyk i każdego ranka, najlepiej na około 30 minut przed śniadaniem, wypij
1 szklankę ciepłej wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z połówki cytryny. Już po kilku dniach zobaczysz znaczne zmiany
zachodzące w Twoim ciele!
Dołącz do naszego wydarzenia na facebook'u i zadbaj
o swoje samopoczucie, zdrowie i ciało!
o swoje samopoczucie, zdrowie i ciało!
Jakie
korzyści otrzymasz w zamian?
- Poprawisz trawienie, wydłużysz uczucie sytości po posiłku i zobaczysz spadek na wadze.
- Polepszysz wygląd skóry, zmniejszysz ryzyko wyprysków, a nawet… spłycisz zmarszczki!
- Zyskasz mnóstwo energii potrzebnej na cały dzień i zmniejszysz poczucie stresu.
- Potas zawarty w cytrynie zadba o Twój układ nerwowy i serce.
- Wzmocnisz układ odpornościowy, zminimalizujesz ryzyko zachorowania i poprawisz wchłanianie żelaza do organizmu.
- Nawodnisz organizm oraz oczyścisz go z wszelkich toksyn, które powodują uczucie zmęczenia, zły nastrój, problemy z cerą i przyczyniają się do gromadzenia nadprogramowych kilogramów.
- Przyspieszysz proces gojenia się ran i utrzymasz w dobrej kondycji kości i stawy. Zawarta w cytrynie witamina C ma także działanie przeciwzapalne.
Właściwości cytryn cenione były już w starożytności. Wówczas ludzie uważali je za symbol zdrowia. Nic w tym dziwnego, gdyż są one źródłem beta-karotenu, witamin i minerałów, w tym potasu, magnezu, wapnia, fosforu, żelaza i jodu.
Cenne witaminy zawiera również skórka cytryny, dlatego warto ją wykorzystać. Wystarczy ją sparzyć, schować do zamrażarki, a następnie zetrzeć na tarce. W takiej postaci możemy posypać nią każde danie (m.in. mięso, zupę, sałatkę, lody). Nie tylko zyskasz mnóstwo korzyści zdrowotnych, ale również wzbogacisz smak potraw!
Cenne witaminy zawiera również skórka cytryny, dlatego warto ją wykorzystać. Wystarczy ją sparzyć, schować do zamrażarki, a następnie zetrzeć na tarce. W takiej postaci możemy posypać nią każde danie (m.in. mięso, zupę, sałatkę, lody). Nie tylko zyskasz mnóstwo korzyści zdrowotnych, ale również wzbogacisz smak potraw!
Tak niewiele trzeba, by być lżejszym, zdrowszym i szczęśliwszym!