Pomysł na zdrowe i smaczne danie główne!

Sznycel z indyka 
z warzywami i ryżem pełnoziarnistym

Składniki:
- sznycel z piersi indyka
- mozarella
- warzywa według własnego uznania
(marchew, brokuł, kalafior, fasolka, kukurydza)
- ryż brązowy


Sposób przygotowania:
1. Rozbijamy mięso, aby było dość cienkie (ok.0,5 cm)
2. Sznycel polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą, bazylią, przyprawą do kebab -gyros. Odstawiamy na ok.godzinę, aby mięso nabrało lepszego smaku.
3. Wstawiamy ryż do gotowania na około 30 minut. 
4. Warzywa gotujemy w wodzie lub na parze. Możemy wybrać dowolne składniki.
5. Zamarynowany sznycel kładziemy na patelnię grillową, do środka wkładamy kawałek sera mozarella i składamy go na pół jeśli jest wystarczająco duży. Jeśli nie, przykrywamy od góry drugim. (W przypadku braku patelni grillowej, możemy użyć zwykłej).
6. Smażymy około 10-15 minut na średnim ogniu, do uzyskania złocistego koloru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz