Nadszedł okres wzmożonych zachorowań na przeziębienie.
Podjęłaś nowe wyzwanie. Przyrzekłaś sobie, że tym razem się nie poddasz i sumiennie wykonasz wszystkie treningi, co do JOTY. A tu bach! Katar i ból gardła jak talala... No i co zrobić? Ćwiczyć? Nie ćwiczyć? Oto jest pytanie... na które znajdziesz poniżej odpowiedź. :) Czytaj dalej!
Źródło: www.se.pl |
Czujesz, że możesz, ale jednak coś
jest „nie halo” zamień dzisiejszy ostrzejszy trening cardio na
zwykły spacer po świeżym powietrzu, zamiast mocnego siłowego
wskocz w wygodne dresiwo i zrób sobie godzinkę relaksacji – jogi
lub stretchingu. To na pewno Ci nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie
wspomoże organizm w regeneracji.
Do oceny stanu i możności
wykonania treningu może posłużyć Ci także pewna zasada dotycząca
występowania objawów. Jeśli występują one od „głowy po
szyję”, czyli masz wspomniany katar, kichanie, kaszel, swędzące
gardło – prawdopodobnie nic nie stoi na przeszkodzie wykonania
treningu. Gdy objawy występują od „szyi w dół” - masz bóle
klatki piersiowej, mięśni, łamie Cię w kościach – powiedz
sobie STOP i poczekaj, aż poczujesz się w 100% na siłach.
PAMIĘTAJ! Nic przeciwko sobie. SŁUCHAJ SWOJEGO ORGANIZMU!
SYROP Z CZOSNKU, MIODU I CYTRYNY
Właśnie męczysz się z przeziębieniem? Wypróbuj koniecznie sprawdzony przez nas przepis na syrop z czosnku, miodu i cytryny.
Składniki:
- pół szklanki miodu spadziowego,
- sok wyciśnięty z 4 dużych cytryn,
- 4 duże ząbki czosnku.
Przygotowanie:
1. Ogrzać miód w naczyniu z ciepłą wodą. Nie gorącą – tylko ciepłą – miód traci swoje właściwości lecznicze i antybakteryjne jeżeli potraktujemy go mikrofalami albo temperaturą wyższą niż 50 stopni.
2. Dodać sok z cytryny i zgnieciony w prasce czosnek. Najlepiej robić to w słoiku który po zakręceniu trzeba potrząsać żeby wszystko dokładnie się wymieszało. Można użyć do tego miksera, ewentualnie dodać łyżkę przegotowanej, ciepłej wody żeby szybciej się wymieszało.
3. Odcedzić czosnek.
Syrop można podawać już po kilku godzinach. Należy go przechowywać w lodówce kilka tygodni, więc dobrze jest robić niewielkie porcje, a często.
Spożywaj rano i wieczorem po jednej łyżeczce.
Źródło: http://medycyna-alternatywna.wieszjak.polki.pl/ |
Składniki:
- pół szklanki miodu spadziowego,
- sok wyciśnięty z 4 dużych cytryn,
- 4 duże ząbki czosnku.
Przygotowanie:
1. Ogrzać miód w naczyniu z ciepłą wodą. Nie gorącą – tylko ciepłą – miód traci swoje właściwości lecznicze i antybakteryjne jeżeli potraktujemy go mikrofalami albo temperaturą wyższą niż 50 stopni.
2. Dodać sok z cytryny i zgnieciony w prasce czosnek. Najlepiej robić to w słoiku który po zakręceniu trzeba potrząsać żeby wszystko dokładnie się wymieszało. Można użyć do tego miksera, ewentualnie dodać łyżkę przegotowanej, ciepłej wody żeby szybciej się wymieszało.
3. Odcedzić czosnek.
Syrop można podawać już po kilku godzinach. Należy go przechowywać w lodówce kilka tygodni, więc dobrze jest robić niewielkie porcje, a często.
Spożywaj rano i wieczorem po jednej łyżeczce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz