Produkty dozwolone i niedozwolone!

Podjęłaś nasze wyzwanie? 
Na pewno oczekujesz świetnych efektów. Słusznie! 
Jednak, by osiągnąć zadowalające rezultaty podczas odtłuszczania (nie odchudzania), 
należy pamiętać, że to 
dieta odgrywa najważniejszą rolę!
www.pasjonacje.pinger.pl
Nie każdy jednak wie co powinien jeść, a czego unikać. 
I właśnie od tego macie NAS!

Najważniejszą zasadą przy wybieraniu produktów spożywczych jest CZYTANIE ETYKIET. Jeśli jeszcze tego nie robiłaś, czas się z tą czynnością zaznajomić. :)
Wstań teraz od komputera i przeczytaj skład Twojego ulubionego produktu w opakowaniu. Szok? Nawet na chemii w gimnazjum i liceum nie widziałaś takich nazw? Taka smutna rzeczywistość. Te wszystkie syropy glukozowo-fruktozowe i inne „E” blokują nasz metabolizm i efekty przychodzą duuużo później.

A tego NIE CHCEMY, prawda?
Im krótsza litania składu na opakowaniu – TYM LEPIEJ! Jeśli produkt na pierwszym miejscu ma cukier, lub co gorsza wspomniany powyżej syrop glukozowo-fruktozowy – ODKŁADAMY! Uwierz, że wyjdzie Ci to na ZDROWIE.

Jeżeli wyrazicie zainteresowanie, z chęcią więcej ciekawostek z tego zakresu napiszemy w kolejnym artykule. :)


Poniżej przedstawiamy Wam kilka produktów, które pomogą osiągnąć wymarzoną sylwetkę:

1) Ciemne pieczywo
Zamień białe pieczywo na prawdziwe ciemne. Zawiera ono błonnik poprawiający trawienie, zaspokaja apetyt na dłużej niż jego jasny odpowiednik, a dodatkowo jest źródłem witamin, żelaza i magnezu.

2) Ryby
Wartościowe źródło witamin, fosforu, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaletą jest również niska zawartość cholesterolu.

3) Drób
Charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu i cholesterolu, a wysoką zawartością białka, dzięki czemu mięso drobiowe jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne. Jeśli masz możliwość wybieraj mięso ze sprawdzonego źródła.

4) Warzywa i owoce
Poprawiają naszą odporność, są źródłem mnóstwa witamin, obniżają poziom „złego” cholesterolu, mają dobroczynny wpływ na stan naszego zdrowia.
W przypadku owoców, należy pamiętać by nie przesadzać z spożywaniem ze względu na wysoką zawartość cukru. Szczególnie dotyczy to owoców cechujących się wysokim indeksem glikemicznym (IG), jak winogrona czy banany. Należy również pamiętać, aby nie jeść ich wieczorem.

5) Makaron razowy
Biały makaron zamień na jego ciemną wersję. Zawiera błonnik pokarmowy, który odpowiada za prawidłowe trawienie i zapewnia dłuższe uczucie sytości. W jego zawartości obecne są także witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk i fosfor.

6) Ryż brązowy
Ma niski indeks glikemiczny, zawiera błonnik pokarmowy, jest źródłem witamin, kwasu foliowego oraz żelaza. Co więcej, obniża poziom cholesterolu we krwi.

7) Kasza jaglana, jęczmienna i gryczana
Kasze nie tylko są źródłem witamin, ale również wapnia, potasu, magnezu i fosforu. Do ich zalet z pewnością należą poprawa funkcjonowania układu pokarmowego, ułatwienie odchudzania czy obniżenie poziomu wchłaniania cholesterolu.

8) Otręby owsiane/żytnie
Usuwają z organizmu różnego rodzaju toksyny, poprawiają odporność, dają poczucie sytości na długi czas, spowalniają wchłanianie cukrów, mają właściwości odchudzające, regulują ciśnienie krwi oraz obniżają indeks glikemiczny posiłku. To tylko kilka spośród ich wielu zalet!

9) Płatki owsiane
Zawierają niezwykle cenne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), są źródłem błonnika, witamin i minerałów.

10) Produkty mleczne (jogurt naturalny, biały ser, mleko)
Ze względu na swoją zawartość, produkty mleczne powinny stanowić stałą pozycję w naszej diecie. Zawierają bowiem białko, tłuszcze, mnóstwo potrzebnych witamin, ale i sole mineralne.

11) Przyprawy
Źródło:www.bb-fan.pl
• Przyprawy czerwone (papryka ostra, papryka słodka, chili, pieprz czarny, curry) – zawierają kapsaicynę, która odpowiedzialna jest z przyspieszenie metabolizmu i tym samym spalanie tkanki tłuszczowej.
• Przyprawy żółte (kardamon, imbir,cynamon) – poprawiają krążenie, hamują apetyt
• Przyprawy zielone (oregano, szałwia, bazylia, mięta, tymianek, czosnek) – delikatnie zawierają kapsaicynę, która odpowiedzialna jest za przyspieszenie metabolizmu i tym samym spalanie tkanki tłuszczowej.i ułatwiają trawienie, stymulują trawienie organizmu, działają łagodząco na żołądek i regulują jego pracę.

12) Woda
Dzięki niej, z naszego organizmu usuwane są wszelkie toksyny i produkty przemiany materii. Podczas odchudzania zaleca się picie co najmniej 2 litrów wody dziennie, dzięki czemu nasz metabolizm przyspiesza.

13) Zielona herbata
Ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym, poprawia krążenie we krwi, wspomaga odchudzanie, przyspiesza wydalanie toksyn z organizmu, a także jest bogata w sole mineralne i witaminy. Co więcej, zielona herbata chroni zęby przed próchnicą!

Istnieje kilka produktów, które są możemy spożywać, jednak w ograniczonej ilości ze względu na ich dużą kaloryczność. Są to m.in.
• Orzechy
• Ziemniaki
• Suszone owoce
• Ser żółty
• Czekolada gorzka

Natomiast, będąc na diecie, powinniśmy wystrzegać się produktów takich jak:
• Słodycze
• Fast-food
• Alkohol
• Majonez
• Słodkie napoje gazowane
• Tłuste mięso

Pamiętajmy również, aby unikać smażenia.
Zamiast tego możemy gotować, piec czy grillować!