Powszechnie wiadomo, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia
i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.
Jeśli chcesz mieć
piękną sylwetkę - nie wolno Ci o nim zapominać!
Jego głównym zadaniem jest
dostarczenie do organizmu potrzebnej dawki energii i
przyspieszenie przemiany materii. Jego brak może skutkować uczuciem senności,
obniżeniem sprawności umysłowej i odporności organizmu, a także uniemożliwia
przyrost mięśni przez co Twoje treningi będą nieefektywne.
Śniadanie powinno zostać spożyte w ciągu godziny od
przebudzenia, pokrywać w granicach 25-30% dziennego zapotrzebowania
kalorycznego, a przy tym być lekkostrawne. Dlatego właśnie nie możesz zjeść
„czegokolwiek”.
Mamy dla Ciebie kilka śniadaniowych propozycji, które nie tylko smacznie wyglądają, świetnie smakują, ale przede wszystkim zaspokajają głód na długi czas.
Mamy dla Ciebie kilka śniadaniowych propozycji, które nie tylko smacznie wyglądają, świetnie smakują, ale przede wszystkim zaspokajają głód na długi czas.
Koktajl z jagód i czarnych porzeczek
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 50 g czarnych porzeczek,
- 50 g jagód,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- 30 g płatków owsianych.
- 50 g czarnych porzeczek,
- 50 g jagód,
- 1 łyżka pestek dyni,
- 1 łyżka ziaren słonecznika,
- 30 g płatków owsianych.
Owoce z jogurtem miksujemy w blenderze do otrzymania jednolitej masy, dosypujemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Gotowy koktajl przyozdabiamy listkiem mięty.
Koktajl czekoladowy
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze do otrzymania gładkiej masy. Koktajl możemy ozdobić listkiem mięty, jak w przypadku koktajlu z jagód i porzeczek.
Placki owsiane z owocami
Składniki (3-4 sztuki):
- 2 łyżki otrębów żytnich,
- 3 łyżki otrębów pszennych,- 1 jajko,
- 1,5 łyżki jogurty greckiego,
- 6-8 truskawek,
- garstka borówek.
Łączymy jajko, płatki owsiane i jogurt, dokładnie mieszając. Na patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła klarowanego. Nakładamy masę na patelnię łyżką. Gdy na masie pokażą się bąbelki, przekładamy placki na drugą stronę (ok.2-3 min. na stronę). Myjemy owoce i kroimy truskawki. Gotowe placki możemy także posypać łyżeczką cukru pudru.
- 1,5 szklanki mąki razowej,
- 1,5 szklanki mleka 0,5% tłuszczu,
- łyżka otrębów,
- łyżka siemienia lnianego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki ksylotilu,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- owoce do wyboru (truskawki, maliny,borówki).
- 1,5 szklanki mleka 0,5% tłuszczu,
- łyżka otrębów,
- łyżka siemienia lnianego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki ksylotilu,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- pół szklanki oleju rzepakowego,
- owoce do wyboru (truskawki, maliny,borówki).
Łączymy składniki (oprócz jajek!) i miksujemy na gładką masę. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do masy, a z białek ubijamy pianę. Białka dodajemy do całości i lekko mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę i smarujemy olejem kokosowym. Gotową masę wylewamy na gofrownicę. Na gofry nakładamy owoce.
Jajecznica z papryką, pomidorkami i szczypiorkiem
Składniki:
www.lepszysmak.wordpress.com/ |
- 1/4 średniej papryki czerwonej
- 1/4 średniej papryki żółtej
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- kromka chleba pełnoziarnistego
- szczypiorek
- szczypta soli
Na patelni roztopić masło i dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę. Poddusić 1-2 min. na małym ogniu, wbić jajka i pokrojone pomidorki. Całość wymieszać i zdjąć z ognia, gdy jajecznica będzie gotowa. Na koniec posypać szczypiorkiem i podać z kromką pieczywa pełnoziarnistego.
- 2 łyżki musli,
- łyżeczka otrębów pszennych,
- maliny, truskawki lub borówki.
Łączymy wszystkie składniki tworząc kolejne warstwy: jogurtu naturalnego, musli i owoców. Dodajemy łyżeczkę otrębów i gotowe!
Kasza jaglana z gruszką, białym serem i żurawiną
Składniki:
- 1 średnia gruszka
- 50 g sera twarogowego chudego
- łyżka suszonej żurawiny
- płaska łyżeczka masła
- szczypta soli
- łyżeczka soku z cytryny
- cynamon, skórka cytrynowa
Kaszę gotować ok.10 minut w małej ilości wody, na słabym ogniu. Dodać szczyptę soli. Pokrojoną w kostkę gruszkę wrzucić z żurawiną do drugiego garnka i poddusić w 3-4 łyżkach wody. Kilka kawałków gruszki skropić sokiem z cytryny i odłożyć do dekoracji. Ugotowaną kaszę przełożyć do garnka z gruszką i żurawiną. Dodać przyprawy, masło i gotować jeszcze 2 minuty, przez cały czas mieszając. Przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy. Całość przełożyć do miseczki, dołożyć rozdrobniony ser twarogowy. Na wierzchu ułożyć przygotowane wcześniej cząstki gruszki.
Kanapki z sałatą, ogórkiem, jajkiem na twardo i szczypiorkiem
Dokładnie umyć sałatę, obrać i pokroić ogórka w cienkie plasterki, ugotować jajko na twardo.
- 50 g łososia wędzonego na gorąco lub pieczonego
- 2 średnie rzodkiewki
- sałata frisee lub lodowa
Kromki chleba smarujemy olejem kokosowym, kładziemy sałatę i kroimi rzodkiewkę w plasterki. Wielkość plastrów łososia według gustu.
Zielone smoothie
- 2 banany
– 1 pomarańcza (słodka)
– 2 garści roszponki
– 200 ml białej lub zielonej herbaty (może być aromatyzowana)
– listki mięty lub melisy do dekoracji
– 1 pomarańcza (słodka)
– 2 garści roszponki
– 200 ml białej lub zielonej herbaty (może być aromatyzowana)
– listki mięty lub melisy do dekoracji
Łączymy wszystkie składniki i blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Herbata musi być ostudzona. Smak powinien być wystarczająco słodki, jednak jeśli chcemy, możemy dodać
ksylitolu lub miodu.
ksylitolu lub miodu.