Błonnik - nieodłączny element zbilansowanej diety

Czy zdajesz sobie sprawę jak ważną rolę odgrywa błonnik w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego i jaki ma to wpływa na efekty odchudzania? Jeśli nie – koniecznie przeczytaj ten artykuł!

www.mamyruszamy.pl
Zacznę od wyjaśnienia, czym właściwie jest BŁONNIK. Otóż błonnik, nazywany również włóknem pokarmowym, to grupa substancji o pochodzeniu roślinnym, która nie jest trawiona i wchłaniana w przewodzie pokarmowym człowieka.

Błonnik należy do grupy węglowodanów nieprzyswajanych przez człowieka. Jego cechą jest zdolność do zwiększania objętości pod wpływem wody, co pobudza przemianę materii i pomaga w usuwaniu wszelkich toksyn z organizmu. Co więcej, pełni on także znaczącą rolę w prewencji wielu chorób cywilizacyjnych, w tym otyłości, miażdżycy, cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego, a nawet nowotworów. Mimo, iż nie posiada on żadnych wartości odżywczych to odgrywa niezwykle ważną rolę w diecie każdego człowieka.

Optymalne spożycie błonnika to około 20-40 gramów dziennie, a jego najlepszy źródłem są m.in. orzechy, pełne ziarna zbóż, warzywa strączkowe, kiełki, brokuły oraz suszone owoce.

Błonnik to nieodłączny element zbilansowanej diety

W skład błonnika wchodzą różnorodne substancje, a każda z nich ma inny wpływ na nasz organizm. Wyróżniamy:
Celuloza – substancja nierozpuszczalna w wodzie, ma za zadanie oczyścić organizm z toksyn, przeciwdziała zaparciom oraz reguluje poziom glukozy we krwi (ziarna zbóż, świeże warzywa i owoce). Dodatkowo, celuloza zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu końcowego odcinka układu
www.mapazdrowia.pl
Ligniny – substancje nierozpuszczalne w wodzie, ich celem jest usunięcie nadmiaru cholesterolu pokarmowego i kwasów żółciowych, zapobiegają zaparciom oraz przeciwdziałają powstawaniu kamieni żółciowych i (jak w przypadku celulozy) nowotworów końcowego odcinka układu pokarmowego (ziarna zbóż, warzywa).
Pektyny – substancje rozpuszczalne w wodzie, wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, znacząco zmniejszają ilość kwasów żółciowych. Co więcej, odgrywają niezwykle istotną rolę w przeciwdziałaniu nowotworom układu pokarmowego oraz profilaktyce kamieni żółciowych (owoce).
Hemicelulozy – substancje częściowo rozpuszczalne w wodzie, powstrzymują przyrost masy ciała i zapobiegają zaparciom. Zmniejszają również ryzyko wystąpienia nowotworów okrężnicy (otręby, ziarna zbóż).
Gumy i śluzy – substancje rozpuszczalne w wodzie, mają wpływ na obniżenie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Zapewniają uczucie sytości na bardzo długi czas.

Do najważniejszych funkcji, jakie pełni błonnik w naszym organizmie, należy zaliczyć:
• Pobudzenie ukrwienia i przyspieszenie perystaltyki jelit,
• Zapobieganie zaparciom,
• Obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
• Regulację pracy jelit (błonnik przyjmowany w odpowiednich ilościach!),
• Usuwanie z organizmu toksyn, kwasów żółciowych, a nawet substancji rakotwórczych,
• Obniżenie cholesterolu we krwi i zmniejszenie ryzyka miażdżycy,
• Zmniejszenie wchłaniania trójglicerydów,
• Poprawia koncentrację
• Regulację poziomu glukozy we krwi i wydzielanie insuliny,
• Ochronę przed próchnicą,
• Zmniejszenie uczucia zmęczenie, apatii i senności,
• Zmniejszenie uczucia głodu i wspomaganie walki z nadwagą,
• Zapobieganie nowotworom przewodu pokarmowego,
• Korzystny wpływ na mikroflorę bakteryjną w jelitach i zapobieganie biegunkom.

Błonnik nie podnosi wartości energetycznej pokarmów. 

Pewnie zastanawiasz się co powinno się teraz znaleźć w Twojej lodówce ;) Ważne – żadne produkty pochodzenia zwierzęcego nie zawierają błonnika! Natomiast im mniej przetworzone produkty ze zbóż, tym więcej w nich błonnika.

Oto lista kilku produktów bogatych w błonnik pokarmowy:
• Płatki owsiane, żytnie, pszenne i kukurydziane,
• Otręby,
• Kasza gryczana, jaglana,
• Ryż brązowy,
• Makaron pełnoziarnisty,
• Rośliny strączkowe,
• Pieczywo razowe i pełnoziarniste,
• Nasiona słonecznika i soji,
• Warzywa (ziemniaki, brukselka, ogórek zielony, pomidor, brokuł, seler, marchew, sałata, fasola biała, itd.)
• Owoce (jabłko, pomarańcza, maliny, śliwki świeże lub suszone, jeżyny, porzeczki czarne, suszone morele, itd.).

Innym źródłem błonnika może być Babka Płesznik – roślina o podobnych właściwościach do siemienia lnianego. Poza wspomaganiem pracy jelit, łagodzi także objawy trądziku różowatego czy łuszczycy. Ale co najważniejsze – pomaga w ODCHUDZANIU! :)

Błonnik może być także przyjmowany w kapsułach, z których najczęściej polecane są firmy Swanson Glucomannan.
Zarówno Babka Płesznik, kapsułki, jak i inne naturalne suplementy diety możecie znaleźć tutaj:

BŁONNIKI

 BESTSELLERY 


po wpisaniu kodu rabatowego Fitwoman dostaniecie 10% zniżki na wszystkie produkty. :)


Babka Płesznikwww.zdrowie.gazeta.pl

Należy jednak pamiętać o kilku ważnych sprawach!
1. Błonnik w diecie należy przyjmować w odpowiednich ilościach, ponieważ zbyt duża porcja może mieć negatywne konsekwencje i doprowadzić do problemów żołądkowych, wywołać bóle brzucha, biegunkę lub wzdęcia.
2. Aby błonnik rzeczywiście korzystnie wpływał na nasz organizm, nie wolno zapominać o przyjmowaniu odpowiedniej ilości wody (co najmniej 2 litry)! Niedobór płynów może mieć działanie odwrotne do zamierzonego!
3. Nadmiar błonnika może obniżyć wchłanianie wapnia, żelaza i cynku, a także obniżyć skuteczność niektórych leków.

Po prostu pamiętajmy - wszystko z umiarem! :)